pondělí 12. listopadu 2012

TŘI KLÍČOVÉ NÁSTROJE PRODUKTIVITY

Všichni mají čas od času problém se soustředěním, s vůlí, s motivací a před člověkem, který tvrdí, že se ho to netýká si radši budu dobře hlídat své osobní věci, protože kdo lže, ten taky krade..

Diktáty dnes zabrousí do světa bezbřehé zodpovědnosti a smysluplných výtvorů odevzdaných dřív, než bys řekl deadline. Představíme si tři metody, které denně zachraňují život tisícům lidí na celém prvním světě. Narušíme společně klasickou počítačovou prokrastinaci. Nemůžu vám sice slíbit, že vás práce začne bavit, ale můžu vám přislíbit, že bude mnohem těžší se jí vyhnout. Ukážu vám tři způsoby (včetně jednoho fatálního), které stojí za vyzkoušení.

1) ANTI-SOCIAL APP

Jeden z geniálních, leč prostých Productivity produktů, který musí spoustě lidem bohatě stačit. Potřebujete rychle napsat článek nebo třeba dostříhat video? Tlačí na vás pedagog, že jestli mu tu seminárku ihned nepošlete, tak vám osobně roztrhá ISIC kartu? Stačila by vám pouhá půlhodina na zkontrolování nudné prezentace vašeho kamaráda, kterému jste bohužel včera na baru slíbil hory doly a teď je vám trapné se na to vykašlat?

Zapněte si antisoušl. Na jak dlouho potřebujete. Na dobu od pěti minut až po osm hodin se tak zbavíte všech facebooků, twitterů, tumblrů, blogspotů a spol.. Tyto dnes již tradiční formy rozptýlení a oddalování toho důležité jsou zabanovaný automaticky, můžete si k tomu přidat  vaše osobní slabé stránky – ty internetové. Já nikdy nevynechám super.cz a youtube.com (ten tam dřív byl taky automaticky, ale teď už to nějak nende). Zákaz emailu je volitelný. Zůstane vám google pro školáky a ten nudnější zbytek internetu. Nezbývá vám tedy nic jinýho, než dodělat to, co máte dodělat. Nebo restartovat počítač, ale to by si pak člověk taky mohl připdat jako závislá troska a to nechceš.

Skvělé řešení pro nezbedy, kteří se nechtějí, a v zásadě ani nepotřebují, učit složité organizaci podle pravidel GTD, ale neumí odolat četu o ničem na facebooku.


CENA: trial na (údajně) pět testovacích jízd je zdarma, ale já to používám dál a nikdo po mě těch 15 $ zatím nechtěl.

2) FOCUS & OMM WRITER(S)

Uznávám, že obě tyto dechberoucí aplikace jsou užitečné hlavně pro lidi, kteří potřebují soustředěně psát/tvořit v text editorech a je jedno jestli to je kniha, žádost o rozložení studia nebo nákupní seznam. Pokud někdo z vás životně potřebuje excel, malování, frontpage nebo třeba photoshop, může rovnou přeskočit na další část.

FocusWriter i OmmWriter jsou tím nejlepším způsobem, jak něco napsat, když máte problém s udržením pozornosti. Pokud vás sem tam přepadne tvůrčí blok a vy se ho snažíte odehnat vyzkoušením všech přednastavených šablon ve Wordu, popřípadě pečlivou analýzou kompletní sbírky fontů, je pro vás jeden z ...Writerů nutností. 

U obou  zmiňovaných je první a největší výhodou fullscren. Takže na vás, narozdíl od obyčejných texteditorů nemůžou zpoza rohu vykukovat zábavy jako interwebový prohlížeč nebo složka s filmy. Taky tam nejsou žádný zbytečný funkce okolo – prostě vytvoříte to důležité, jádro dokumentu, čistej text (ten pak klidně můžete v jiném programu celej vowordartovat, jak je libo).

Dále se jednotlivé writery lehce liší. Já, na doporučení pana Franze (Lukáše, ne Vladimíra), používala vyzenovaný OmmWriter. Má jen pár základních funkcí, většinu času nevidíte nic než vlastní text a můžete měnit inspirativní pozadí, na kterém tvoříte a taky si můžete vybírat z několika druhů vyčazených hudebních doprovodů a zvuků kláves.  


Království pracovního klidu a pokojné tvořivosti, což ?

Pak se ke mně, přes Vaňka (Jirku, ne Romana), dostal FocusWriter. Rozhodně není tak sexy a cool jako OmmWriter, ale má víc funkcí, které jsou, stejně jako u OMMW "schované". FocusWriter opravdu nevypadá zrovna dvakrát vábně (což si můžete změnit v nastavení, ale nikdy to nebude úplně Omm Nomm). Co mu chybí na vzhledu nicméně dohání ve funkcích. Má rozšířenější lepší počítání slov (písmen, atd. ...) a hlavně má tzv. DAILY GOAL. Nastavíte si, že váš daily goal je psát dvě hodiny. Nebo si nastavíte, že musíte napsat 5,000 slov. Když si pak sjedete dolů, ukáže se, kolik % už máte za sebou a kolik že procent vašeho denního cíle ještě zbývá dodělat... *inlove*

Takže pokud nejste striktně povrchní, doporučuju FocusWritera.

FOCUSWRITER
CENA: pámbů to za vás zaplatí

OMMWRITER
CENA: základní verze 0,- Kč a rozšířená verze stojí tolik, kolik si myslíte že by měla stát, ale minimální poplatek činí 4,11 $ (rozšířená je o několik pozadí a podkresových hudbiček, btw fyi)

3) FREEDOM

A to nejlepší nakonec. Aplikace s přiléhavým názvem Svoboda je drsnější verzí zmiňované Anti-social app. Zase si nastavíte na jak dlouhou to chcete zapnout a jedinou šancí jak se toho pak zbavit je restart. Tentokrát nejde jenom o facebooky a youtuby. Tentokrát se vám vypne celej internet.

Ano, je to tak. Tahle postmoderní doba si žádá kromě pravidelných plateb za připojení na internet, abyste jednorázově zaplatili 10 $ za dočasné odpojení od toho samého internetu. Nepřestává mě to fascinovat.

Každopádně je to účinné. Přitom je to TAK prosté. Nejde internet. Jenže vy-víte-proč nejde. Není to kvůli tomu, že máte rozbitej modem. Sami jste se o ten internet připravili a to je úplně jinej pocit, než když to nefunguje cizím zaviněním, mám to vyzkoušený. Doporučuju nastavit si tak hodinu navíc, pro případ, že byste se otravným povinnostem chtěli vyhýbat offline zábavou jako například srovnání si všech složek a fotek, zkoušení nových pozadí na ploše či pročítání starých excelových tabulek (mě to obvykle dýl jak šedesát minut nebaví). 

A nemusíte se za to vůbec stydět, protože v tom nejste sami. Mezi nadšené uživatele Freedomu patří třeba i Naomi Klein, Nick Hornby, Zadie Smith a Nora Ephron (RIP).

Dobrá věc se podařila a Věra Pohlová tímto tak nějak zvítězila.


CENA: 10 $ (ale můžete jim to, v případě nespokojenosti nebo nedostatku peněz, do devadesáti dnů omlátit o hlavu a oni vám ty peníze vrátí)


Pro dnešek je dodiktováno, můžete si zavřít sešity, máte přestávku. Sice vás žádný z těchto postupů nezachrání od vintage prokrastinací jako vytírání, žehlení nebo ořezávání tužek, ale minimálně vás to zachrání od internetu. A radím vám dobře, spaste se dřív, než to začnou dělat úplně všichni...


Co by to bylo za diktát bez hipster poselství.

3 komentáře:

  1. Mezi prográmky na psaní bych zařadil ještě Dark Room http://they.misled.us/dark-room
    Jednoduchý prográmek, který na nic jiného než na psaní opravdu není. Dosovský vzhled navíc jede na vlně retra :).

    OdpovědětVymazat
  2. tak ten anti social bych vyzkousel, ale nemam mac. nemate nekdo tip na nejakej podobnej pro windows?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našla jsem něco á la anti social pro PC je to tady: http://getcoldturkey.com/

      Ale vzhledem k tomu, že jsem to nemohla vyzkoušet za to neručím, dejte vědět, kdyžtak to dopíšu do článku :)

      Vymazat